TOYOTA ФИНАНС

Toyota, Air Liquide in Caetanobus bodo z združenimi močmi razvijali vodikovo mobilnost v Evropi.


· Toyota Motor Europe, Air Liquide in CaetanoBus so podpisali memorandum o sodelovanju pri razvoju in širjenju rešitev vodikove mobilnosti.
· Cilj sporazuma je tesnejše sodelovanje pri razvoju številnih projektov vodikove mobilnosti v več evropskih državah.
· Trije partnerji želijo sodelovati tudi pri ustvarjanju integriranih ekosistemov, ki temeljijo na oskrbi z vodikom.

Podjetja Air Liquide, CaetanoBus in Toyota Motor Europe so podpisala memorandum o sodelovanju pri razvoju integriranih vodikovih rešitev. Le to bo vključevalo razvoj infrastrukture in voznega parka za pospešitev vodikove mobilnosti za lahka in težka vozila. Partnerstvo odraža skupno ambicijo vseh treh udeležencev v prizadevanjih za dosego brezogljičnega prometa, hkrati pa želijo pospešiti razvoj lokalnih vodikovih ekosistemov.

Vsa tri podjetja bodo prispevala svoje bogato strokovno znanje, s katerim bodo začela snovati celostne verige vodikove mobilnosti, ki sega od proizvodnje obnovljivih ali nizkoogljičnih vodikov, infrastrukture za distribucijo in oskrbo z vodikom do uvajanja vodika kot energenta v različne segmente vozil. Sprva bo poudarek na avtobusih, lahkih gospodarskih vozilih in avtomobilih, v nadaljevanju pa želijo pospešiti uporabo vodika tudi v segmentu težkih tovornih vozil.

Z raziskovanjem skupnih priložnosti bodo trije partnerji prispevali k nastanku novih vodikovih ekosistemov po vsej Evropi, kar je ključni korak za spodbujanje povpraševanja in olajšanje dostopa do vodika tudi za druge mobilnostne rešitve. To vključuje infrastrukturo polnilnih postaj ter integrirano ponudbo vozil (leasing in storitve) za taksi podjetja, upravljalce voznih parkov, lokalne oblasti in druge. Integracija različnih načinov uporabe in projektov znotraj vodikovega ekosistema je namenjena ustvarjanju sklenjenega kroga, ki omogoča nadaljnje zorenje celotne vodikove infrastrukture. Ta pobuda predstavlja še en korak na poti do brezogljičnega prometa, ki je skladna z osredotočenostjo evropskih vlad in pripravljenostjo na uporabo vodikovih tehnologij.

“Vodik z nizko vsebnostjo ogljika je ključni dejavnik za zmanjšanje emisij CO2 v sektorju mobilnosti. V podjetju Air Liquide z veseljem sodelujemo s korporacijo Toyota in znamko CaetanoBus. Takšna partnerstva so bistvena za ustvarjanje učinkovitih ekosistemov, ki bodo spodbujali nastanek vodikove mobilnosti v Evropi. Air Liquide je že več kot 50 let zavezan razvoju celotne vodikove vrednostne verige in bo prinesel svoje strokovno znanje tako pri proizvodnji nizkoogljičnega vodika kot pri razvoju vodikove infrastrukture. Naše partnerstvo je dokaz, da je tudi industrija sposobna ustvarjati konkretne rešitve v boju proti podnebnim spremembam,” je povedal Matthieu Giard, podpredsednik in član upravnega odbora pri podjetju Air Liquide.

“Navdušeni smo nad priložnostjo, da združimo svoje moči za razširitev razvoja vodikovih rešitev. Toyota si že nekaj časa prizadeva, da bi vodikove rešitve vnesla v številne ekosisteme. Sodelovanjem z enako mislečimi partnerji pa želimo pospešiti in okrepiti uporabo vodika kot ogljično nevtralne rešitve za mobilnost. To bo postopoma zmanjšalo stroške vodika in njegove infrastrukture, obenem pa izboljšalo poslovni primer za številne prihodnje rešitve, vključno z mobilnostjo,” meni Matt Harrison, predsednik in direktor Toyota Motor Europe.

“Sodelovanje na vodikovih projektih s partnerjema, kot sta Toyota in Air Liquide, nam je v veliko veselje. Na ta način skupaj ustvarjamo priložnost za krepitev vloge novih oblik energije, ki olajšujejo iskanje trajnostnega načina življenja. Zavedamo se odgovornosti sektorja mobilnosti v tej misiji. Zato razvoj novih avtobusov na vodik, s katerimi bi zmanjšali ogljični odtis v mestih, predstavlja naš temeljni cilj. V učinkovitem partnerstvu lahko ustvarimo popoln ekosistem. Zavedamo se namreč, da so energetski prehodi učinkoviti le ob resnični usklajenosti med podjetji, državami in politikami,” je prepričana Patrícia Vasconcelos, direktorica podjetja CaetanoBus.