Šport združuje

TOYOTA ФИНАНС

Thomas Bach, športnik, sabljač, olimpijski zmagovalec, pravnik, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja


Thomas Bach je človek, čigar življenjska pot je v svojem bistvu konstantno vzpenjajoča se krivulja, na kateri se vrhunci vrstijo drug za drugim. Bil je vrhunski športnik, sabljač in je kot član nemške olimpijske reprezentance na olimpijskih igrah 1976 v Montrealu osvojil zlato olimpijsko medaljo. V svoji zbirki ima še zlato, srebrno in bronasto medaljo s svetovnih prvenstev. Pozneje je uspešno študiral pravo in postal odvetnik. Vzporedno pa je bil športni funkcionar, vrsto let je bil tudi predsednik nemškega olimpijskega komiteja DOSB. Ko je bil leta 2013 izvoljen za predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, je tako rekoč v trenutku postal eden najvplivnejših mož našega planeta.

 


Thomas Bach je kot vodja olimpijske družine svetovni glasnik športa. Je človek širokih pogledov in poštenih načel. Zaveda se širšega družbenega pomena športa, katerega vloga je v trenutnih svetovnih razmerah še toliko večja. Prav zaradi tega je navdušen nad sodelovanjem s korporacijo Toyota, s katero si Mednarodni olimpijski komite deli iste vrednote o enakopravnosti ljudi, trajnosti in spoštljivem odnosu do okolja. Kot izjemen poznavalec športa se navdušuje tudi nad uspehi slovenskih športnikov in zelo dobro pozna dosežke vseh naših asov, od Leona Štuklja do Tadeja Pogačarja.

 


Pogled na vaš življenjepis je impresiven, predvsem pa ima kar nekaj vrhuncev. Kje na vašem osebnem seznamu je osvojitev zlate olimpijske medalje?

 


Svojo mladost sem posvetil sabljanju in kot športnik sem seveda sanjal o olimpijskih igrah. Želel sem si nastopiti, po tiho pa sem sanjal tudi o medalji. In ko sem leta 1976 v Montrealu kot član nemške sabljaške ekipe osvojil zlato medaljo, so se mi zagotovo v najboljši luči uresničile otroške želje. Ta dogodek je nedvomno zaznamoval moje življenje in ga brez dvoma uvrščam med vrhunce svoje življenjske poti. Hkrati pa sem prepričan, da ima vsako življenjsko obdobje svoj vrhunec. Tako sem izjemno ponosen tudi na svoj zakon in seveda na trenutek, ko sem postal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. 

 

šport zdruzuje

 


Zlato medaljo ste osvojili kot član nemške sabljaške ekipe na igrah v Montrealu leta 1976. Kako drugače je tekmovati kot član ekipe in ne kot posameznik? Ne nazadnje lahko kot član ekipe ta prekrasni trenutek delite še z drugimi člani ekipe in se skupaj veselite.

 


Res je precej drugače, če nastopaš kot posameznik ali kot član ekipe. Posamezniki ne občutijo kolegialnosti in tovarištva, ki povezujeta člane iste ekipe, ki se borijo za skupni cilj. Če kot član ekipe osvojiš olimpijsko medaljo, te to poveže za vse življenje. To je zelo močna vez.

 


Ste še vedno v stiku z drugimi člani ekipe?

 


Ja, seveda. Žal je moj najboljši prijatelj, ki je bil tudi član ekipe, pred nekaj leti umrl.

 


Kako je to, da ste športnik, olimpionik, sabljač, nosilec zlate medalje, vplivalo na druga področja vašega življenja. Česa vas je šport naučil in kako vam je pomagal, da ste postali bolj organizirana oseba in tudi boljši pravnik?

 


Glede tega je šport zelo koristen. Le redke aktivnosti človeku že v mladih letih na tako samoumeven in hkrati subtilen način privzgojijo delovne navade, disciplino, sistematiko in spoznanje, da je velike stvari mogoče doseči le z odrekanjem in trdim delom. Seveda je vse to koristilo tudi meni, ko sem študiral pravo. Ves čas sem imel pred seboj, da bližnjice navadno ne pripeljejo do končnega cilja.

 


Toyota  je v sklopu sodelovanja z Mednarodnim olimpijskim komitejem pripravila kampanjo Start Your Impossible, ki temelji na prepričanju, da ima vsakdo izmed nas v sebi skrit neki talent, hkrati pa tudi moč, da ga udejanji, kakor je najbolj mogoče. Ste kdaj premišljevali o tem, kaj je bil vaš osebni Start Your Impossible in kako ste se z njim spopadali?

 


Naj povem, da se mi zdi ta kampanja odlična. Še posebno zato, ker so športniki res odličen primer, kaj vse se da doseči z željo, talentom in trdim delom. Ta kampanja in slogan sta odličen odsev olimpijskega gibanja, to je celo sodobna različica znamenitega olimpijskega reka Citius, altius, fortius (hitreje, višje, močneje).

 


Seveda lahko najdem tudi svoj Start Your Impossible. Ko sem kot šestletni fantič prvič slišal za olimpijske igre, ki so takrat potekale v Rimu, sem bil povsem očaran. Seveda si takrat nikoli nisem mislil, da bom kdaj lahko nastopil na igrah. Sabljati sem začel v malem kraju z le 10.000 prebivalci, naš sabljaški klub pa je bil takrat star le leto dni. Lahko bi rekel, da sem začel v nemogočem, kar pa se je počasi, dan za dnem, teden za tednom, mesec za mesecem spreminjalo v mogoče. In čez kar nekaj let so mi okoli vratu obesili zlato olimpijsko medaljo.

 

šport zdruzuje

 


Ali še vedno sabljate?

 


Ko smo v Montrealu osvojili zlato medaljo, smo olimpijski naslov želeli braniti tudi v Moskvi leta 1980. Žal se je takrat zgodil bojkot zahodnih držav, da v Moskvi sploh nismo imeli priložnosti nastopiti. Namesto na igre so nas povabili na turnejo po Kitajski. Ko smo na zadnjem tekmovanju zmagali, sem meč pospravil v torbo in se ga nikoli več nisem niti dotaknil. Res pa je, da ob kakšni družabni priložnosti predvsem otrokom z veseljem pokažem kakšen značilni sabljaški gib.

 


S katerimi športi se ukvarjate kot rekreativec?

 


Po končani sabljaški karieri sem se ukvarjal z nogometom, tenisom, kolesarjenjem. V zadnjem času se posvečam predvsem teku in hoji v naravo.

 


Olimpijske igre ne pomenijo le tekmovanja in osvajanja medalj, temveč po svetu širijo športnega duha, fair play, prijateljstvo, strpnost, pozitivizem in optimizem. Kako bi opisali vlogo športa v sodobnem svetu in načinu življenja?

 


Šport združuje ljudi ne glede na njihovo politično, družbeno ali versko ozadje. Seveda ima tudi pozitivne učinke na gospodarstvo in narodno izobraževanje. Ljudje se tega čedalje bolj zavedajo. Ko smo ob olimpijskem dnevu na našem spletnem kanalu organizirali športne aktivnosti, smo bili tudi mi presenečeni, ko se jih je istočasno udeležilo pol milijarde ljudi. MOK sodeluje tudi z OZN in WHO ter številnimi vladami pri globalni promociji športa in njegovih pozitivnih učinkih na splošno zdravje ljudi.

 


Med pandemijo je vse skupaj verjetno še bolj pomembno?

 


Zagotovo. Med pandemijo sta se spet pokazala pomembnost športa in njegov vsesplošno pozitivni vpliv na ljudi. Šport je zagotovo del celostne in končne rešitve krize. Njegova vloga med krizo in okrevanjem je izjemna. Telesna aktivnost izboljšuje imunski sistem in pozitivno vpliva na duševno zdravje ljudi.

 


Kako razočarani ste bili, ko ste morali sprejeti odločitev o prestavitvi tokijskih olimpijskih iger na poletje 2021?

 


Seveda smo bili vsi razočarani. A odločitev je bila povsem logična. Istočasno pa trdno verjamemo v naše japonske partnerje in prijatelje. Pred nekaj dnevi mi je novi premier Jošihide Suga zagotovil, da priprave na igre potekajo nemoteno. Zato sem prepričan, da bomo vsi skupaj storili vse, kar je v naši moči, da bomo igre poleti 2021 tudi izvedli. Imamo kar nekaj razlogov za optimizem, hkrati pa moramo seveda upoštevati vsa priporočila zdravstvenih strokovnjakov.

 


Zavedamo se izjemnega pomena in vpliva, ki ju bodo prav te igre imele na ves svet. Igre v Tokiu 2021 bodo morda bolj kot kadarkoli simbolizirale solidarnost, človečnost in, upajmo, tudi zmago nad virusom. S tega vidika bodo te igre zagotovo zgodovinske.

 


Mednarodni olimpijski komite je izjemno spoštovana in vplivna mednarodna organizacija. Katera so vaša glavna vodila in načela pri iskanju partnerjev, s katerimi sodelujete?

 


Najpomembnejše je, da si s partnerji delimo iste vrednote. Za razlago tega pristopa lahko razkrijem majhno skrivnost. V preteklosti smo iz sveta avtomobilizma dobili številne ponudbe za sodelovanje. Vendar smo imeli vedno zgolj dobavitelje, in ne partnerjev. Osebno sem bil prepričan, da z avtomobilskimi partnerji ni mogoče skleniti trdnega globalnega strateškega in trajnostnega partnerstva, saj so imeli številni nacionalni olimpijski komiteji sklenjena svoja partnerstva z avtomobilskimi znamkami. Ko so mi kolegi iz marketinškega oddelka predstavili idejo, da bi vendarle še enkrat poskusili poiskati globalnega avtomobilskega partnerja, nad njo nisem bil preveč navdušen. A očitno je bil to za nas Start Your Impossible. Kmalu za tem sem se v Tokiu prvič srečal z Akiem Tojodo, ki je predstavil svojo vizijo tovrstnega partnerstva. Bil je izjemno prepričljiv in vsi njegovi argumenti so stali trdno na svojih mestih. Takoj sem poklical direktorja marketinga in mu rekel: »S tem človekom in s to znamko je takšno sodelovanje mogoče.« Vprašal me je, zakaj? In takoj sem mu odgovoril: »Ker delijo naše vrednote. Njihova transformacija iz avtomobilskega proizvajalca v dobavitelja trajnostne mobilnosti je zelo povedna. Z elektrifikacijsko vizijo in razvojem vozil na gorivne celice izžarevajo svojo okoljsko ozaveščenost.«

 

šport zdruzuje

 


Kaj partnerstvo s korporacijo Toyota pomeni za Mednarodni olimpijski komite?

 


Partnerstvo s korporacijo Toyota je za Mednarodni olimpijski komite izredno pomembno. Navdušuje nas, da Toyota ni le proizvajalec avtomobilov, temveč na svoje udejstvovanje gleda celostno in trajnostno. Zaveda se svojega vpliva na družbo in želi biti pozitivni zgled. Prav zato v njihovi pobudi Mobilnost za vse tudi Mednarodni olimpijski komite prepoznava svoje vrednote. Med pandemijo je tovrstni združevalni pristop še toliko pomembnejši. Tudi osebno sem izjemno zadovoljen, da smo začeli sodelovati s korporacijo Toyota, in tudi to sodelovanje je eden izmed razlogov, da se res veselim iger v Tokiu.

 


Kot verjetno eden največjih poznavalcev športa ste gotovo seznanjeni s številnimi uspehi, ki jih dosegajo slovenski športniki. Kako pri Mednarodnem olimpijskem komiteju gledate na vlogo Slovenije v globalnem športu?

 


Slovenija je že od nekdaj športna velikanka. Za državo z le dvema milijonoma prebivalcev ste preprosto izjemni. Mislim, da ste po številu medalj na prebivalstva v svetovnem vrhu. Pred kratkim sta dva vaša kolesarja zasedla prvi dve mesti na prestižni kolesarski dirki Tour de France. Vaši košarkarji so osvojili naslov evropskih prvakov. Imate odlične nogometaše, judoiste, smučarje, smučarske skakalce in številne druge. Včasih ste imeli vrhunske gimnastičarje z legendarnima olimpionikoma Leonom Štukljem in Miroslavom Cerarjem na čelu. S tega vidika je Slovenija lahko zgled mnogim precej večjim državam in tudi njena vloga v mednarodnem olimpijskem gibanju je izjemno pomembna in spoštovana.