TOYOTA ФИНАНС

Ali lahko spremenimo generacijo, ki uči naše otroke, da ne vozi pod vplivom alkohola?


Začenja se že 6. sezona iniciative Heroji furajo v pižamah za manj voženj pod vplivom alkohola

Ljubljana, 30. 11. 2022 - V iniciativi Heroji furajo v pižamah, katere partner je že 6. leto tudi Toyota Slovenija, se sprašujejo, ali smo zreli, da končno spremenimo vedenje in nehamo voziti pod vplivom alkohola?

Statistika kaže, da od leta 2010 naprej, mladi od 15. do 24. leta starosti delajo večji napredek pri zmanjševanju števila prometnih nesreč pod vplivom alkohola, če jih primerjamo z vozniki, starimi 25 let in več. Kot je povedal David Razboršek, direktor zavoda VOZIM, lahko torej glede na statistiko o mladih sklepamo, da so že vzpostavili bolj zdrav odnos do pitja alkohola in vožnje. Zato jih je tudi pohvalil, hkrati pa se je vprašal, zakaj starejšim ni mar in tega ne prakticirajo.

Antropolog dr. Dan Podjed, je apeliral predvsem na moške svoje generacije in poudaril, da so pravi moški tisti, ki si upajo priznati sebi in drugim, da potrebujejo pomoč in priskočiti na pomoč drugim, ko jo potrebujejo. Izpostavil je, da je ''Prosim, pridi me iskat, saj ne morem sam voziti,'' stavek, ki to ugotovitev morda najbolje povzame.

V okroglo mizo se je vključil tudi direktor Toyote Slovenije, Gregor Mauko, ki pravi: “Avtomobilska industrija z velikimi koraki povečuje in izboljšuje aktivno in pasivno varnost. Včasih je bila varnost v številu zračnih blazin, danes pa govorimo skoraj že o inteligentnih vozilih z branjem prometnih znakov, aktivnim tempomatom, ki spremlja vozila pred sabo, sledenjem črtam na vozišču z opozorilom voznika, kdaj prečka črte, … Skratka vozila so praktično samovozeča, vendar je odgovornost še vedno na strani voznika, ki v kritičnih situacijah prevzame pravo odgovornost.”



Letošnja ozaveščevalna kampanja bo tokrat nagovarjala z zelo izvirnimi plakati - posnetki parkirišč, ki se lahko zgodijo v večji verjetnosti, če vozimo vinjeni. Predvsem v veselem prazničnem času, Vas pozivamo, da prispevate k večji prometni varnosti z obljubo, ki lahko nekomu reši življenje. Izpolnite Herojski Vau'čer na spletni strani www.heroji.si in ga podarite svojim bližnjim ki ga lahko izkoristijo, ko bodo potrebovali varen prevoz.

Z aktivnostmi mednarodno nagrajene iniciative Heroji furajo v pižamah, ki jih podpirajo tudi v Ministrstvu za zdravje in Javni agenciji RS za varnost prometa, so od začetka projekta v letu 2017 celostni model dela z mladimi, strokovnjaki in lokalnimi skupnostmi izvedli v 19 nosilnih občinah v prav vseh slovenskih regijah. Tem so se pridružile okoliške občine, iz katerih mladi gravitirajo v šole, na aktivnosti ipd. V okviru celostnega modela poleg fokusnih skupin in posvetov potekajo delavnice za mlade, predavanja o alkoholu in konoplji za starše, predavanja za strokovno javnost o dobrih preventivnih praksah ter nočne vožnje z zabav oz. dogodkov. Iniciativa pa se po večini izvaja predvsem na podeželskem območju, kjer so vožnje pod vplivom alkohola zaradi večjih razdalj verjetnejše.