Skrb za vaše vozilo

TOYOTA ФИНАНС

V času, v katerem se nahajamo – poletje, čas počitnic in dopustov, kot tudi obdobje korone - svojega avtomobila znamke Toyota morda ne vozite tako pogosto kot sicer. Zato smo za vas zbrali nekaj uporabnih nasvetov, kako skrbeti za avtomobil, ko je nekoliko manj v uporabi. Na ta način boste poskrbeli, da bo v najboljši možni kondiciji, ko ga boste spet začeli vsakodnevno uporabljati.


Vetrobransko steklo

Ko je avtomobil dalj časa parkiran na mestu, je za začetek dobro preveriti vetrobransko steklo, na katerem se lahko nabere kar nekaj prahu, cvetnega prahu in drevesne smole. Vse to se na vročini lahko zelo močno prime površine, kar pomeni, da samo z brisalci in pralnim sredstvom te umazanije ne bo možno odstraniti. Zato je priporočljivo, da steklo očistite z mehko tkanino in ustreznim čistilnim sredstvom. Za dodatne informacije pa preberite navodila za uporabo.

Pnevmatike

Po daljšem času na enem mestu pnevmatike dobijo nekakšne ravne površine, ki lahko med vožnjo povzročajo neprijetne vibracije. Le te k sreči izginejo po nekaj prevoženih kilometrih.
Z naslednjimi ukrepi se lahko izognete morebitnim težavam s pnevmatikami.

Preverjanje pritiska v pnevmatikah:
- Pritisk preverite vsaj enkrat na teden.
- Lestvica za pritisk v pnevmatikah se nahaja na notranji strani vratic rezervoarja za gorivo.

Parkiranje vozila Toyota za več kot tri tedne

• Pnevmatike napolnite na 3 bare (43psi), za to uporabite poseben komplet, ki se nahaja v prtljažniku vašega avtomobila.
• Pnevmatik ne polnite na bencinski črpalki, saj vožnja, ko so pnevmatike napolnjene na 3 bare, ni povsem varna.
• Ko boste avtomobil spet začeli uporabljati, poskrbite na zmanjšanje pritiska na normalno vrednost (za vsak slučaj si na listek napišite opomnik in ga nalepite na nadzorno ploščo).
• Kadar avtomobil dalj časa stoji na mestu, obstaja možnost poškodb sten pnevmatik. Zato je priporočljivo, da avtomobil od časa do časa premaknete.

Preverjanje zavor

Če je vozilo dalj časa parkirano na prostem, lahko zavorni diski zarjavijo. Gre za površinsko rjo, ki jo je možno odstraniti s preprostim manevrom. Pri hitrosti 30 km/h pritisnite stopalko za zavoro in zaustavite vozilo. To ponovite desetkrat in rje ne bo več. Potem lahko normalno uporabljate avtomobil.

Preverjanje inštrumentov in motorja

Tudi ko avtomobil dalj časa stoji na mestu, je priporočljivo občasno zagnati motor. Takrat preverite, če na nadzorni plošči sveti kakšna kontrolna lučka. V navodilih za uporabo preverite, kaj pomenijo posamezne ikone. Za vozila na hibridni pogon je priporočljivo, če jih zaženete enkrat na teden in jih 20 minut pustite delovati v parkirnem načinu P. Za konvencionalna vozila na bencinski ali dizelski pogon pa je priporočljivo, če jih zaženemo enkrat na teden in jih pustimo delovati 20-30 minut.

V vsakem primeru izključite električne dodatke, kot sta avdio sistem in klimatska naprava. Avtomobil z delujočim motorjem naj bo parkiran zunaj, poleg tega mora biti vedno pod nadzorom lastnika.

Motorno olje

Redno preverite nivo motornega olja. V navodilih za uporabo preverite, kako se ta postopek izvede za vaš tip avtomobila. Pri morebitnem dolivanju, uporabite olje, ki ga predpisuje proizvajalec. Predstavniki vašega lokalnega trgovca Toyota vam bodo z veseljem priskočili na pomoč pri tem opravilu.

Napolnite rezervoar za gorivo

Priporočljivo je, da avtomobili dalj časa stoji na mestu s polnim rezervoarjem goriva. To bo omogočilo njegovo brezhibno delovanje, ko ga boste spet začeli uporabljati.

Klimatska naprava

Enkrat na mesec zaženite klimatsko napravo. Le ta naj deluje s polno močjo. Na ta način boste prezračili kanale in preprečili nastajanje neprijetnih vonjav.

12V baterija

Če ugotovite, da se baterija vašega avtomobila prazna, lahko avtomobil zaženete s pomočjo kablov, s katerimi vaš avtomobil povežete z baterijo drugega avtomobila. V skrajnem primeru lahko na pomoč pokličete tudi asistenčno službo (Če se nahajate v Sloveniji, pokličite na telefonsko številko 08023 35, Če ste v tujini, pokličite na številko: +386 1 530 50 00). V obeh primerih pa spoštujte pravila ohranjanja ustrezne medsebojne razdalje.

Opomba: Življenjska doba baterije vašega vozila je odvisna od več dejavnikov, kot so: uporaba, temperatura in običajna rabe. Navodila za uporabo ne predvidevajo vseh dejavnikov in okoliščin vožnje.