TOYOTA ФИНАНС

Skupaj s partnerji za poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola


Torkov posvet v okviru projekta Heroji furajo v pižamah je že deseti po vrsti, ki je z namenom zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola ter škodljive rabe alkohola med mladimi združil predstavnike lokalne skupnosti z mladimi in nacionalnimi strokovnjaki. Predsednik Toyota Slovenija, Kensuke Tsuchiya, je mladim predstavil dobre prakse z Japonske, s katerimi so v obdobju dvajsetih let smrtnost na cestah zaradi alkohola zmanjšali za 80 %.



Projekt Zavoda VOZIM, Toyota Slovenija in Zavarovalnice Generali se po odličnem sprejemu v prejšnjih letih širi v nove regije in vključuje nove občine, ki bodo deležne celostnega pristopa k reševanju problematike pitja alkohola in voženj pod vplivom alkohola. Tokratni posvet se je zgodil na Ptuju v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, Mestno občino Ptuj, tamkajšnjo gimnazijo in okoliškimi občinami.

Problem dostopnosti alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, izziv zmanjšanja pitja alkoholnih pijač med mladimi, vožnje pod vplivom alkohola, nedostopnosti lokalnih prevozov predvsem med vikendi ter oddaljenost mladih od centrov dogajanja, so spodbudili iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah. Ta je udeležence na posvetu in delavnicah spodbudila k iskanju kreativnih rešitev, kako uspešno reševati omenjeno problematiko, predvsem pa mladim dala glas, da izrazijo svoja stališča ter podajo konkretne rešitve lokalni skupnosti.



V uvodnih pozdravih je veliko pozornosti s svojo predstavitvijo pritegnil Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyota Adria, ki je predstavil japonski primer reševanja problematike vožnje pod vplivom alkohola. »V letu 2002 smo na Japonskem bili priča 80 odstotnemu padcu prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Ko se na tem področju povežejo vsi akterji in soodgovorni, je stvar dokaj enostavna. Stroga zakonodaja, povečan nadzor, medijska podpora ter prevzemanje soodgovornosti, so ključ do uspeha na tem področju«, je dejal.

Slušateljev so se najbolj dotaknile besede ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je pri svojih 20. letih doživel prometno nesrečo ter tako utrpel poškodbo hrbtenjače. Mlade je skozi svojo osebno zgodbo opozoril, kako pomembno je, kdaj, s kom in v kakšnem stanju mladi sedejo za volan. »Polagam vam na srce: zaradi majhne neumnosti in trenutka nepazljivosti si ne splača komplicirati življenja. Energijo, ki sem jo sam porabil za proces rehabilitacije, je bolj smiselno porabiti drugje, na primer v športu.«



Mladi so si bili enotni v razmišljanju, da je alkohol preveč dostopen in družbeno preveč sprejemljiv, zato bi morali vsi spodbujati »nepitje« alkohola – vršiti obratni vrstniški pritisk. Ključni ukrepi, ki jih predlagajo in jih lahko implementirajo lokalne skupnosti in odgovorne institucije na nacionalnem nivoju pa so:

● poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola;
● možnost organizacije javnih prevozov predvsem iz večjih dogodkov;
● več ozaveščanja v šolskem okolju;
● naj bodo starši vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki. Predlagajo delavnice tudi za starše, da se spoznajo s problematiko.

Toyota Slovenija se bo še naprej aktivno prizadevala, da bodo dobre in učinkovite prakse iz tujine, kmalu zaživele tudi na naših cestah. Eno pomembnejših vodil podjetja, ki vedno znova dokazuje, da je več kot le proizvajalec enih najbolj varnih in zanesljivih vozil, je namreč zagotavljanje vedno boljše družbe.

#StartYourImpossible #MobilityForAll

Več o vsebini in dogajanju si lahko preberete tu.