TOYOTA ФИНАНС

Zanimivosti o znamki Toyota, ki jih morda niste poznali

Naš prvi avtomobil je na ceste zapeljal leta 1936 in od takrat je Toyota svetu predstavila ogromno prav posebnih mejnikov. Tokrat smo zbrali nekaj naših najpomembnejših in v spodnjih vrsticah lahko najdete najbolj zanimiva dejstva o znamki Toyota. No, le nekaj najbolj zanimivih dejstev, vseh je preveč za eno novičko 😊.




1. Podjetje se je v svojih začetkih imenovalo Toyoda, po priimku ustanovitelja Kiichira Toyode. Priimek Toyoda bi v prevodu pomenil ‘rodovitni riževi obložki’, da bi bil naziv podjetja bolj globalno zanimiv, smo ga spremenili v Toyota. Leta 1959 so po našem podjetju poimenovali celo mesto v prefekturi Aicha vzhodno od Nagoye.

2. Leta 1957 smo začeli izvažati svoja vozila onkraj meja Japonske, prvo vozilo za ameriški trg je bila Toyota Crown Sedan. Dandanes je Toyota po prodaji največja znamka vozil v ZDA.

3. Toyota je bilo prvo podjetje na svetu, ki je v enem letu izdelalo več kot 10 milijonov vozil, tak mejnik smo dosegli leta 2013.

4. Tudi po prodaji je Toyota največja avtomobilska znamka na svetu, samo model Corolla je doslej v svoje garaže zapeljalo že več kot 50 milijonov kupcev.

5.  Smo vodilni v izdelavi vozil na vodik, že do leta 2017 je skupno število prodanih vodikovih vozil preseglo številko 10 milijonov.

6. Model z najdaljšo zgodovino proizvodnje je Land Cruiser, ki je na cestah že od leta 1951. Od prve generacije dalje velja za enega najbolj vsestranskih in robustnih avtomobilov na svetu.

7. Eden naših prvih športnih avtomobilov je bila leta 1970 Toyota Celica, še danes med bolj zaželenimi modeli, pa čeprav je zadnja s proizvodnega traku zapeljala davnega leta 2006.

8. Vsakih pet sekund s proizvodnega traku zapelje nov Toyotin avtomobil.

9. Pogosto lahko slišite, da je vojna gonilo razvoja in leta 1950 je to veljalo za Toyoto. V tistem letu je bilo podjetje tik pred bankrotom, saj je v celotnem letu izdelalo le 300 vozil, potem pa ob začetku vojne v Koreji dobilo naročilo za 5000 vozil.

10. Za razvoj in raziskave, s katerimi želimo narediti naša vozila varnejša in boljša, porabimo okoli milijon evrov vsako uro.

11.   Okoli 80 odstotkov vseh dvajset let starih naših vozil je še vedno na cestah ter z zadovoljnimi vozniki za volanom.

12.   Doslej smo na ceste zapeljali že več kot 100 različnih modelov, praktično vsakega izmed njih tudi v več različnih generacijah.

13.   Naša vozila so naprodaj v skoraj vseh državah tega sveta, najdete nas v najbolj vročih puščavah in na mrzlem arktičnem ledu.

14.   Vsako leto prijavimo več tisoč različnih patentov.

15.   Uroš in Kristina Ravbar sta bila prva Slovenca, ki sta šla s Toyoto 4Runner okoli sveta, na poti prevozila več kot 100.000 kilometrov in med drugim prečkala najvišji prelaz na svetu Khardung La z več kot 5.600 metri nadmorske višine.

16.   Legendarna Toyota 2000GT je v svojem času postavila niz zanimivih rekordov, med katerimi je tudi 78 ur dolga vožnja s povprečno hitrostjo skoraj 210 kilometrov na uro. To je bilo ob koncu 60-tih let prejšnjega stoletja in med vožnjo jo je nekajkrat doletela še nevihta.

17.   Smo največji strokovnjaki za hibridna vozila, prvega smo izdelali že leta 1968.

18.   Prius je bil takoj prava prodajna uspešnica, samo leta 1997 smo jih prodali preko milijon.